biztonság

Biztonság

Mit is jelent ez?

Magyarországon az ingatlanokon belüli villamos hálózatok kifejezetten rossz állapotúak. Már csak korukat tekintve is ( 40-50 év ) alkalmatlanok a hatályos szabványok tekintetében.

A régi alumínium vezetékek és azok kötései nem megfelelőek a mai villamos terhelés folyamatos tűrésére. Az alumínium vezetéknek 20% – al kisebb a terhelhetősége mint egy ugyanolyan keresztmetszettel rendelkező rézvezetéknek. Tévhit, hogy a mai korszerű elektromos berendezésekkel kevesebb lenne az összes energia felhasználásunk.

Szinte senki sem tud arról a rendeletről, amely kötelezően előírja, hogy 6 évente felül kell vizsgáltatni otthonunk elektromos hálózatát. Amennyiben a hatóságok kiszúrják a szabálytalanságot, akár több százezer forintra is büntethetik a tulajdonosokat. Sőt, azzal is kevesen vannak tisztában, hogy ha kiadjuk, vagy eladjuk ingatlanunkat, akkor is kötelező elvégeztetni a felülvizsgálatot. Itt hangsúlyoznám, hogy ne csak a bírság elkerülése miatt vizsgáltassuk át a lakást, hanem saját biztonságunk érdekében is.

A mai szabványok, korszerű eszközök lehetővé teszik, hogy minimalizáljuk a villamos áram által okozott sérüléseket, haláleseteket és biztonságban tudjuk ingatlanunkat, ingóságainkat.

“Sajnos” az elektromos áram szabad szemmel nem látható a hálózatunk esetleges hibás, szabálytalan működéséről nem sokan vesznek tudomást.

Természetesen a villámcsapástól mindenki fél ( mert látszik félelmetes ereje ). A lakosság által használt áramerősség ugyan olyan félelmetes és kedvezőtlen körülmények között halálos. Erről egy jó kis írás a villanyszerelők lapjában olvasható.

Tapasztalatom a megrendelőkkel való beszélgetésekből leszűrve  “amíg működnek az otthoni eszközeink addig minden rendben van” Ez a magállapítás borzasztóan téves. Fontos, hogy villamos eszközeink ne csak működjenek, hanem azok működésük közben vagy esetleges meghibásodásukkor ne okozzanak balesetet ennek feltétele a korszerű szabványos kialakítás.

Fontos tudni: ne gondoljuk magunkról, hogy megoldjuk az apróbb villanyszerelést olcsón.